Totalul afișărilor de pagină

vineri, 24 iunie 2011

Despartirea parintilor


    Din nefericire,nu toti cei care-si jura credinta in fata Domnului si spun un raspicat''DA''in fata ofiterului de Stare Civila ajung sa si imbatraneasca impreuna.Tot din nefericire in aceste familii au aparut deja unul sau mai multi copii care sufera de pe urma esecului casniciei parintilor si asista -mai mult sau mai putin- la certuri conjugale sau la despartiri furtunoase din care in mod cert nu are nimeni nimic de castigat!
   Daca nu exista separare reusita, exista totusi separari mai putin traumatizante, in care respectul reciproc guverneaza relatiile dintre parinti, dar si dintre acestia si copii. Certurile permanente dintre membrii familiei priveaza copilul de ambianta calda a caminului, fara de care el nu se poate simti in siguranta. De aceea, atunci cand nicio alta solutie nu este posibila, este mai bine sa va separati, decat sa obligati copilul sa traiasca intr-o tensiune permanenta.Este evident ca este preferabil ca tânarul sa creasca alaturi de un singur parinte decât într-o familie bântuita de conflicte si violenta care l-ar marca profund pentru tot restul vietii.
   Copilul trebuie informat de indata ce s-a hotarat separarea. Trebuie sa-ti alegi cu grija cuvintele si sa discuti cu el, sa raspunzi la intrebarile lui si sa-l linisesti. Deseori iti poate fi greu sa alegi cuvintele potrivite daca traiesti sentimente de neliniste, tristete si furie. Dar, cu cat vor fi primite mai bine intrebarile copilului, cu atat mai buna va fi reactia sa fata de divort.
   Pentru a linisti copilul si a-l ajuta sa-si mentina echilibrul afectiv si psihologic, este bine sa ii spui ca despartirea dintre tine si partener nu este din vina lui si ca nu ar fi putut sa faca nimic sa o evite.
   Dupa divort, este indicat sa pastrezi obiceiurile obisnuite ale copilului, cum ar fi somnul, spalatul sau masa impreuna, moment in care puteti impartasi experientele avute din timpul zilei. Cu cat schimbarea este mai mica in viata copilului, cu atat el va trece mai usor peste acest moment delicat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu