Totalul afișărilor de pagină

joi, 23 iunie 2011

Ce trebuie sa stim despre sarcinile multiple

In primul rand trebuie sa stim ca majoritatea acestor sarcini cu gemeni,tripleti,etc apar ca urmare a tratamentelor pentru infertilitate sau imediat dupa intreruperea contraceptivelor orale.In putin cazuri,e adevarat,pot aparea astfel de sarcini si pe cale naturala insa procentul e foarte scazut si depinde de antecedentele familiale.
     Simptomatologia in sarcinile multiple este oarecum comuna cu cea din sarcinile simple fiind insa pe masura ce sarcina avanseaza mai accentuata.Cele mai importanet simptome par a fi cresterea dimensiunii uterului ceea ce poate provoca mari probleme gravidei,cresterea excesiva in greutate a femeii insarcinate precum si nasterea prematura.
     Si pentru ca sarcinile multiple sunt sarcini cu risc crescut ele trebuiesc urmarite indeaproape iar gravida trebuie sa fie investigata amanuntit.Fetusii din sarcinile multiple prezinta un risc crescut de a dezvolta anomalii genetice si congenitale. Biopsia de placenta si testarea genetica a fragmentului obtinut se realizeaza intre saptamanile 10-13 de gestatie.Amniocenteza si testele genetice ale lichidului astfel prelevat se realizeaza ideal intre saptamanile 15 si 18 de gestatie. Amniocenteza mai este utilizata uneori in ultimul trimestru de sarcina pentru a se vedea daca plamanii fetali sunt suficient maturati pentru a face fata respiratiei dupa nastere.
 Biopsia de placenta si amniocenteza, prezinta un risc mic de a provoca un avort atunci cand sunt utilizate in investigarea unei sarcini multiple (in investigarea unei sarcini unice biopsia de placenta are un risc de complicatii mai mare decat in investigarea unei sarcini multiple).
       Este important ca in timpul sarcinii, viitoarea mama sa fie mai precauta decat de obicei. Intr-o sarcina multipla este foarte importanta o dieta echilibrata, continand calorii de buna calitate, bogata in calciu, fier si acid folic.
      Intr-o sarcina multipla se recomanda:
 - aport caloric adecvat
evitarea consumului de alcool, a fumatului, a unor medicamente, produse chimice si cosmetice, a expunerii la raze X (radiografii, tomografii etc.), evitarea consumului abuziv de cofeina (cafea), a expunerii la temperaturi extreme, a consumului de alimente contaminate 
- reducerea eforturilor fizice (multi medicii recomanda intr-o sarcina multipla sistarea dupa saptamana 24 a activitatilor fizice istovitoare)
- modificarea activitatilor zilnice pentru a asigura buna evolutie a sarcinii si complianta la sfaturile medicului legate de reducerea eforturilor fizice
- consulturi medicale periodice pentru urmarirea sarcinii: la doua saptamani incepand din saptamana 20 si saptamanal din saptamana 30.

    In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei de crestere copil,acesta se suplimenteaza cu 600 lei incepand cu cel de-al doilea copil in cazul sarcinilor multiple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu