Totalul afișărilor de pagină

vineri, 24 iunie 2011

Cancerul de col uterin-ce trebuie sa stim?


    Noi femeile ar trebui sa fim constiente ca incidenta cancerului de col uterin a crescut in ultimul timp in Romania.De aceea avem ''obligatia'' fata de noi insine in primul rand si apoi fata de familiile noastre sa ne informam asupra acestui subiect.
     Cancerul de col uterin este a doua cauza de deces prin cancer la femei si genereaza peste 500 000 de cazuri noi anual si 270 000 de decese pe an in intreaga lume.
     In primul rand trebuie sa stim care sunt factorii care pot conduce la cancerul de col uterin si ce putem face pentru a preintampina aparitia lui.Dintre factorii de risc amintim:
  -Infectia cu HPV: infectia cervicala cu HPV este factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin.Pe baza dovezilor epidemiologice, clinice şi de laborator, s-a descoperit existenţa unei legături cauzale directe intre papilomavirusurile umane (HPV) şi cancerul de col uterin. Exista peste 100 de tipuri de tulpini de human papillomavirus (HPV). Aproximativ 40 de tipuri se transmit pe cale sexuala (se transmit prin contact sexual) si infecteaza cervixul. Există 15 tipuri de HPV care pot determina apariţia cancerului de col uterin, cele mai frecvente la nivel mondial fiind tipurile 16, 18, 45, 31.
   Tipurile 16 şi 18 sunt responsabile de aproximativ 71,5% din cancerele de col uterin din Europa
 -Antecedente de contact sexual-Femeile care incep viata sexuala precoce si femeile care au avut multipli parteneri au risc crescut pentru infectia cu HPV si dezvoltarea cancerului de col uterin.
 -Antecedente personale fiziologice: numarul mare de sarcini la termen ( 7 sau mai multe) creste riscul unui cancer de col uterin.
   Utilizarea de contraceptive orale: utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale(5 ani sau mai mult) creste riscul pentru cancer de col uterin.
 -Fumatul: consumul de tigari este asociat cu riscul crescut pentru cancerul de col uterin.

    Cancerul de col uterin este o afectiune care progreseaza lent. De aceea, o modalitate de a preveni cancerul de col uterin este testarea periodica. Testul Babes-Papanicolau poate pune in evidenta orice fel de schimbari care apar in zona colului uterin, putand preveni in acest fel o evolutie patologica.Acum, alaturi de testul Babes-Papanicolau, mai exista o modalitate de a preveni cancerul de col uterin : vaccinarea contra infectiei cu virusul Papilloma Uman. 
    Vaccinarea se face in scop profilactic, adica este folosit in prevenirea infectiei. Vaccinul nu vindeca cancerul de col uterin, nu poate vindeca o infectie cu Human Papilloma Virus (HPV) deja aparuta.Vaccinul se poate face la orice varsta, indiferent daca s-a inceput sau nu viata sexuala. Cel mai indicat este ca persoanele de sex feminin sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin incepand cu varsta de 12 ani, astfel incat ele sa fie protejate inainte de a-si incepe viata sexuala. Se recomanda ca vaccinul sa fie administrat in intervalul de varsta de 9 - 26 ani fiindca s-a demonstrat ca raspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este mai crescut in intervalul 9 - 15 ani iar persoanele din intervalul 15 - 26 ani sunt cele mai expuse contactarii HPV prin activitate sexuala.
   Vaccinarea consta in trei doze care sunt injectate in brat intr-o perioada de 6 luni : la "momentul 0", apoi la 2 luni si la 6 luni dupa prima doza.
   Datele studiilor clinice demonstrat o eficacitate si imunogenitate foarte buna. Vaccinurile utilizate pentru prevenirea infrectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) asigura protectie de 100% impotriva leziunilor precanceroase provocate de virusul Papilloma Uman tipurile 16 si 18.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu