Totalul afișărilor de pagină

marți, 28 iunie 2011

Amigdalita acuta pultacee

  Boala asta a devenit in ultimile luni teroarea familiei noastre.Si pentru a ne putea ajuta copilul care in fiecare luna din martie pana acum a facut amigdalita ne-am apucat de documentare.
  In primul rand ne-am intrebat ce sunt amigdalele si care-i rolul lor in organism.Ei bine,amigdalele palatine sunt doua mase de tesut limfoid situate de o parte si de alta a radacinii limbii, la nivelul faringelui. |n mod normal, amigdalele sunt de aproximativ aceeasi marime si au aceeasi culoare roz ca mucoasa faringiana din jur. Principala lor functie este de a creste imunitatea la infectiile uzuale ale organismului si de a proteja gatul si plamanii de infectii.Inflamatiile acute ale faringelui, in special a amigdalelor palatine, aparute prin agresiunea unui germen patogen (bacterie sau virus) poarta denumirea de Amigdalita acuta sau Angina.Cei mai afectati sunt copiii insa boala poate aparea la orice varsta.Neobisnuit este sa apara la copii sub un an si are incidenta maxima intre 4 si 7 ani.
  Boala este favorizata de anotimpul rece, aer poluat,variatiile de temperatura,deficientele imunologice, bauturi reci; apare cu predilectie in colectivitati (gradinite, crese, scoli etc.)
  Cand este determinata de virusuri (virusuri respiratorii) la nivelul gatului se observa o congestie (roseata) difuza; sunt prezente febra, rinoree (curge nasul),tuse,conjunctivita,ganglionii laterali ai gatului se pot mari usor, iar copiii mai maricei pot acuza dureri musculare, oboseala si cefalee (dureri de cap).Durata bolii este de 4-5 zile dar uneori poate complica cu suprainfectia bacteriana.Anginele provocate de virusuri nu necesita tratament cu antibiotice, ci numai combaterea simptomelor (febrei, tusei si agitatiei). Astfel ca tratament local: comprese calde in jurul gatului, gargarisme cu substante dezinfectante sau administrarea substantelor moderne sub forma de spray-uri sau bomboane – la copiii mai mari (Faringosept, Fenosept etc.).Tratamentul general este simptomatic: repaus in casa pe durata febrei si inca 2 zile dupa; pe durata febrei, mai ales daca acuza dureri de gat si refuza alimentatia,principala preocupare trebuie sa fie hidratarea adecvata: i se vor da copilului lichide caldute nu fierbinti, in cantitati mici si repetate.
  Angina bacteriana poate fi determinata de numeroase bacterii dar cel mai frecvent este determinata de streptococul beta-hemolitic. Este si aceasta contagioasa, dar in mai mica masura decat cea virala. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale formei precedente, dar mai accentuate: febra ridicata (39-40 grade Celsius), dureri la inghitit (copiii mai mici pot refuza mancarea), ganglionii submaxilari sunt mariti si durerosi.

   Amigdalele apar tumefiate, congestionate (rosii), cu depozite albicioase. Exudatul faringian poate releva agentul microbian responsabil. Evolutia bolii este de 7-10 zile.Tratamentul trebuie sa cuprinda in acest caz un antibiotic antistreptococic.entru a preveni complicatiile acestuia. In cazul în care afectiunea nu evolueaza favorabil sub tratament sau examenul bacteriologic depisteaza un germen rezistent (de exemplu stafilococ), se poate recurge la un alt antibiotic, preferabil conform antibiogramei. In rest, tratamentul este asemanator celui din anginele virale.
   Si pentru cei ca noi,care se pare am dezvoltat o sensibilitate la nivelul amigdalelor si facem infectie cam usor ,medicii nu pot recomanda decat o imunizare ,o crestere a imunitatii copilului.Cel putin incercam..In cazul nostru Bronhovaxom-cura de 3 luni primavara si 3 toamna,sirop de mieresi catina,sirop din muguri de pin,oscillococcinum sunt numai cateva din ce am incercat.Revenim,speram,cu vesti bune si cu sfaturi pertinente referitoare la subiectul de azi!Sanatate micutilor si nu numai!

Un comentariu:

  1. Buna ziua, am fost diagnosticata de curand cu amigdalita acuta pultacee si sunt la a doua zi de tratament. Nu prezint febra, ceea ce medicul meu ORL a zis ca nu ar fi un lucru tocmai bun. Sunt alergica la amoxacilina iar acum iaru Klacid, metrominazol si nurofen. Nu simt nici o diferenta decat dupa ce iau nurofen caci nu mai ma doare cand inghit, dar zonele cu puroi nu prezinta nici o schimbare. Deasemenea incerc sa imi dau cat mai des cu dezinfectante, dau cu albastru de metil, apa cu sare, decasept etc.In cat timpar trebui sa simt vreo schimbare? iar daca nu imi trece ar trebui sa fac operatie?
    multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere